Veelgestelde vragen
Vragen over relatietherapie
Hoe lang duurt relatietherapie?
Bij relatietherapie wordt uitgegaan van kortdurende hulpverlening. Hoeveel sessies uiteindelijk nodig zijn, hangt af van jouw of jullie vragen en de complexiteit van het probleem. De frequentie van de gesprekken bepalen we steeds in overleg. Vaak volstaat het om tweewekelijks of driewekelijks op gesprek te komen. Doorheen de gesprekken evalueren we samen op regelmatige basis het verloop.
Hoe kunnen we ons voorbereiden op onze eerste relatietherapie?
Het is niet nodig om je voor te bereiden op relatietherapie. Tijdens het eerste gesprek gaan we op zoek naar wat jullie beiden proberen te bereiken. Vanuit jullie vraag werken we dan verder.
Kan ik ook als single met vragen omtrent relaties op therapie komen?
Misschien zit je vandaag niet in een relatie, maar merk je op dat je steeds op dezelfde soort partners valt of ondervind je moeilijkheden bij het vinden van een partner of blijken jouw relaties steeds opnieuw fout lopen. Ook dan kan relatietherapie helpen om deze terugkerende patronen te doorgronden en te doorbreken.
Wat als mijn partner niet wil deelnemen aan relatietherapie?
Omschrijf goed aan je partner van waaruit het voor jou belangrijk is, alsook dat je samen aan de slag wil om de band te verbeteren. Een eerste gesprek kan helpen om alvast kennis te maken.
Hoewel relatietherapie het meest aangewezen is bij relatieproblemen kan je ook individueel bij een therapeut terecht.
Hoe selecteer ik een geschikte relatietherapeut voor ons?
Het is belangrijk om een therapeut te kiezen die past bij jullie behoeften en persoonlijkheden. Alsook te kijken naar haar/zijn specialisaties: Heeft de therapeut ervaring met jouw klachten? In een eerste contact is het ook belangrijk om een goede ‘klik’ en prettig gevoel te ervaren bij de therapeut.
Algemene vragen
Hoe verloopt het gesprek?
In een eerste gesprek maken we kennis met elkaar en staan we stil bij de zorgen en verwachtingen. Aan het einde van het gesprek bekijken we samen of gesprekken geïndiceerd zijn en wat jij/jullie willen bereiken. Ook wordt besproken wie we betrekken tijdens de verdere gesprekken.
Werkte (relatie)therapie?
De stap zetten naar therapie is voor velen niet evident. Onderzoek leert ons echter dat (relatie)therapie hulp kan bieden. Door te spreken en te luisteren kan onze kijk op dingen veranderen. Vanuit de praktijk merken we dat koppels pas de stap zetten naar relatietherapie, als er reeds heel wat moeilijkheden zijn. Wat jammer is, want juist als koppels tijdig de nodige ondersteuning zoeken, is de kans op herstel groot!
Is er terugbetaling mogelijk?
Geen van onze psychologen zijn geconventioneerd. De meeste mutualiteiten voorzien een kleine terugbetaling. Hiervoor neemt u best contact op met uw ziekenfonds.
Hoe kan ik betalen?
Je kan cash betalen of met Payconiq via QR code. Als je een ereloon nota wenst, moet je dit bij het intakegesprek vermelden.
Hoe lang is de wachtlijst?
De wachttijden zijn wisselend. Je informeert best bij de betreffende therapeut wanneer een eerste afspraak mogelijk is.
Hoe maak ik een eerste afspraak?
Contacteer rechtsreeks één van onze psychologen of coaches. U kan ook het contactformulier invullen.
Kan ik een sessie annuleren?
Indien een afspraak niet kan doorgaan, gelieve dan tijdig te verwittigen. Voor een afspraak die meer dan 48u op voorhand wordt geannuleerd, wordt niks in rekening gebracht. Voor een afspraak die minder dan 48u op voorhand wordt geannuleerd zijn we genoodzaakt het volledige bedrag aan te rekenen.
Kan ik mijn baby/kinderen meenemen naar een sessie relatietherapie?
Uit zorg voor het goed verlopen van de therapie kunnen kinderen niet meegenomen worden in therapie. Voor baby’s is dit wel mogelijk.
Ik heb een vraag, kan ik mailen?
Er worden geen inhoudelijke zaken gecommuniceerd of besproken via e-mail. Indien je toch dringend iets wenst te bespreken, gelieve hiervoor een afspraak te maken. Voor praktische zaken zoals het verzetten van een afspraak kan je ons uiteraard via e-mail contacteren.
Crisis, wat nu?
Indien er sprake is van een noodsituatie, bel je naar de huisarts of de wachtdienst of begeef je je naar de spoeddienst van een algemeen ziekenhuis. Het is niet mogelijk om zonder een afspraak bij de therapeut te komen. We zijn geen crisisdienst. Je kan in dat geval wel met ons contact opnemen voor het vastleggen van een afspraak.
Is de praktijk goed bereikbaar met de auto?
De praktijk is goed bereikbaar met de auto. Op heden kan men nog gratis parkeren op de Oudenaardsesteenweg.